Månadens Z

Jan "burksamlaren" Svärd

Februaris Z:a lever ett aktivt pensionärsliv i Skåne. Han har hus och trädgårdar i både Allerum och Lärkesholm. Han har höns och hund och ett gediget engagemang i Kullabygdens rasfjäderfä-klubb. Han har dessutom ett enormt samlarintresse för gamla prylar. Får han tid över vill han lära sig att väva och utveckla sina målarkunskaper. Här är historien om Jan Svärd, mannen som samlar på ZOÉGAS-burkar!

Från djurskötare till pensionerad undersköterska

Jan Svärd är en pensionerad undersköterska från Skåne, närmare bestämt Allerum i närheten av Helsingborg. Hans arbetskarriär började däremot inte som undersköterska, utan som djurskötare med drömmen om att senare bli veterinär. Livet tog en annan riktning och istället började Jan arbeta som maskinställare för fiskeredskap i Örkelljunga. Där stannade han i 8,5 år innan han år 1970 fick nytt jobb som undersköterska och boende i Helsingborg. Som undersköterska arbetade han sedan fram till pensionen.

Bevara det gamla, hus, höns och Z-burkar

Idag lever Jan tillsammans med sin man, sina höns och sin fågelhund i ett gammalt hus i Allerum. Utöver huset i Allerum har de dessutom ett gammalt sommarhus från 1800-talet i Lärkesholm i Åsljunga, Skåne. Båda husen och trädgårdarna kräver mycket tid, omsorg och skötsel och Jan och hans man arbetar ständigt med renovering av de båda husen samt trädgårdsskötsel, som är ett gemensamt intresse för paret. Trots renoveringen av de gamla husen är de ändå noga med att bevara den gamla karaktären.

Jans intresse för det gamla och antika är mycket stort. Utöver intresset för de gamla husen och trädgårdarna gillar han även att samla på gamla saker, så som kopparlampor och ZOÉGAS-burkar. På loppis letar han ständigt efter nya Z-burkar att pryda sina hyllor på väggarna med. Många gånger hittar han Z-burkar som däremot har ett helt annat användingsområde än väggprydnad, nämligen som skruv- och mutterburk. Hans samlarintresse är så pass stort att han även har funderingar på att en dag öppna upp en egen loppis i sommarhuset i Lärkesholm.

Utöver intresset för loppis och samlandet på gamla prylar lägger Jan även en stor del av sin vardagliga tid på sina fågelvänner, rashönsen. Att bevara det gamla är något som även genomsyras i Jans fågelintresse. Han föder nämligen enbart upp gamla raser för att bevara dem som är påväg att dö ut. Han är även medlem i Kullabygdens rasfjäderfä-klubb som han varje år åker på utflykter med. Ibland åker klubben iväg på utställningar och ibland arrangeras det egna hönsutställningar inom klubben. Skulle Jan få tid över till andra fritidsintressen utöver hus, trädgård, höns och hund skulle han vilja utveckla sitt målarintresse och lära sig väva. 

Kaffevanorna från barnsben till pensionär

Jan började dricka kaffe redan i tidig ålder. Han berättar att familjen var mycket fattig och att de ibland inte hade råd att köpa smör. För att tillsätta smak på brödet doppade femåriga Jan sina brödbitar i kaffekoppen. Han gillade kaffesmaken och började så småningom även dricka kaffe med mjölk. Sedan den dagen har Jan alltid varit glad för kaffe och har dagligen förtärt många koppar, hemma hos mor och far, i festliga sammanhang och på jobbet. Som pensionär föredrar Jan att dricka sitt kaffe till sin morgonsmörgås och till sitt eftermiddagsbak. Han poängterar att kaffe även passar utmärkt till äpple som han, under den svenska äpplesäsongen, äter från sitt eget äppleträd i en av trädgårdarna.

Jan implementerar det gamla levnadssättet i många situationer i det vardagliga livet, och så även när han kokar kaffe. Han använder alltid ett porslinsfilter, kokar upp vatten och fördelar det sedan själv jämt över Z-kornen. Det ger en bättre och kraftfullare smak, menar han. En kaffebryggare är det inte tal om hemma hos Jan. 

Ett brett sortiment, fina burkar och högkvalitativa produkter

Varför han väljer att dricka just ZOÉGAS beror på det breda sortimentet med högkvalitativa produkter. Han anser dessutom att ZOÉGAS är ett snyggt varumärke och har, utöver intresse för produkten, även ett intresse för de många Z-burkarna som tagits fram genom åren. Favoritblandningarna i Z-sortimentet är Skånerost och Intenzo. Mollbergs Blandning får också följa med hem från butiken ibland. 

ZOÉGAS, om Jan får bestämma

Om Jan själv hade fått sätta sin egen prägel på Z-produkterna skulle han främst vilja arbeta med nytt burkmaterial och nya smaker. Han skulle vilja ta fram ett kaffe med smak av choklad, apelsin och passionsfrukt. Utöver smakerna skulle han även vilja ta fram nya kaffeburkar av återvunnet aluminium med jordnära färger. Designen på burken skulle inspireras av kaffefrukten, kaffeträden, jorden och kaffet.

Slutordet

Upplyftande, trevligt och inspirerande uttrycker Jan det när han får frågan om hur det känns att bli Månadens Z i februari. Det är kul att få uttrycka sig och att få synas i ZOÉGAS-sammanhang! Vem vill inte göra det, tillägger en glad Jan.