Coffee by women

CA 50 PROCENT AV ALLA SOM ARBETAR MED KAFFE I VÄRLDEN ÄR KVINNOR, MEN MINDRE ÄN FEM PROCENT HAR LEDANDE BEFATTNINGAR

Traditionellt har kaffeodlingarna drivits av män och av historiska och kulturella skäl får kvinnor inte tillgång till utbildningsmöjligheter i samma utsträckning som män. ZOÉGAS har därför som mål att minst 30 procent av de kaffebönder som utbildas i våra egna hållbarhetsprojekt ska vara kvinnor. De kvinnliga kaffeodlarna arbetar ofta kooperativt vilket visat sig vara ett vinnande koncept för en hållbar kaffeodling.

De tenderar även att investera sina inkomster långsiktigt såsom i odlingen, sina arbetare, sin familj eller någon sidoverksamhet för att stärka hushållets inkomst. Insatser som möjliggör fortsatt odling samt säkrare försörjning och som säkrar framtidens kaffeodlare.

Under 2016 har vi samarbetat med de fyra bloggarna Paula Uribe, Hugo Rosas, Mona Lundgren och Malin ”Fnulan” Martinsson, kring vårt omfattande hållbarhetsarbete i Östafrika. I november åkte vi tillsammans till Kenya för att uppleva hållbarhetsarbetet på nära håll och ta del av kaffeodlarnas egna historier av en bransch i stor förändring. Bloggarna fick själva chansen att ställa frågor till några av de kvinnliga kaffebönderna som är med i vårt Coffee By Women-projekt. Nedan ser du samtliga intervjuer. 

 

 

 

 

 

 

Utbildning - För så många som möjligt

Samtliga kaffeodlare erbjuds kostnadsfri utbildning i hållbar och produktiv kaffeodling, kvalitetsuppgradering, verifiering samt certifiering. Utbildningarna hålls i samarbete med lokala organisationer som bland annat CMS (Coffee Management Services).

Våra hållbarhetsinitiativ i Kenya och Rwanda har involverat mer än 16 000 kaffeodlare under en 3-årsperiod i Kenya och 6000 kaffeodlare i Rwanda. Kvinnorna i projekten erbjuds dessutom utbildning i bland annat ledarskap, förtroendebyggande och självutveckling. Kvinnor och män utbildas tillsammans för att få med så många kaffeodlare som möjligt på resan mot framtidens kaffe. Läs mer om utbildningarna och kvinnorna HÄR

Vår utmaning - Framtidens kaffeodlare

För att säkra den unika ZOÉGAS-smaken behöver vi kaffebönor av hög kvalitet, främst från Östafrika. Utbudet av hållbart odlat kaffe av vår höga kvalitet är begränsat i regionen och räcker inte för att möta efterfrågan. Vi vill få med så många kaffeodlare som möjligt och fokuserar därför på små och medelstora kaffodlingar. ZOÉGAS har flera kaffesorter som är både KRAV och Fairtrademärkta i sortimentet.

Men för att säkra hållbart kaffe idag och för framtiden finns det många fler vägar som har en enorm påverkan. Vi anser att det är avgörande att få så många kaffeodlare som möjligt att steg för steg ändra från konventionell odling till hållbar odling och slutligen certifiering. Läs mer om hur hållbarhet är mer än bara en certifiering HÄR

 

Den svensk-kenyanska artisten Alicios Theluji har på uppdrag av oss översatt den klassiska låten ”Vi måste höja våra röster” till Swahili. Vi har även spelat in en tillhörande musikvideo i Nairobi för att lyfta fram det moderna Afrika och sitt omfattande hållbarhetsarbete i området. Vi tror på att de människor som jobbar med kaffe måste må bra av att jobba med kaffe. Vi tror att människor som gör något meningsfullt lever ett bra liv och skapar en bra framtid för ett land. Genom Coffee by Women uppmuntrar vi fler kvinnor att utbilda sig och jobba med kaffeodling, ta mer plats. Självklart tillsammans med killar och män. Ju fler desto bättre.Vi vill genom vår sång och film visa det Kenya som vi ser när vi besöker landet, även utanför kaffeplantagen. Starka tjejer och killar som med självförtroende ser på framtiden. Inom kaffeodling men också inom andra verksamheter. Tillsammans!